Реклама:
Восени, як правило, медики починають говорити про другу сезонну хвилю отруєнь, тепер пов'язану з вживанням не свіжих овочів і фруктів, а консервованих продуктів. Лікарі радять нам чітко знати симптоми конкретних отруєнь, щоб у разі небажаного ефекту від з'їдених консервів ми могли допомогти собі чи оточуючим до прибуття «Швидкої допомоги».
Симптоми виявляються через 5-7 годин (якщо в банку, не дай Боже, виявилися отруйні гриби, то набагато швидше): судоми, гострий біль у животі, нудота, блювання, пронос, запаморочення, рідкісний пульс . Потрібна негайна шпиталізація. Якщо ви опинилися на дачі, до приїзду лікарів можна зробити промивання шлунка, клізму з додаванням настою ромашки (їдальня ложка квіток на 300 мл води). Після цього дайте хворому проносне, зігрійте його, змусіть випити міцного чаю. На голову покладіть холодний компрес, на живіт грілку.
Ознаки з'являються через 7-8 годин: нудота, блювання, пронос, утруднене дихання. Промийте шлунок підсоленою водою або слабким розчином марганцівки, треба дати проносне, зробити клізму. Коли блювота припиниться, дайте таблетку активованого вугілля (замінити можна кефіром або яєчним білком). Рекомендовано рясне пиття. Після цього добу краще поголодати, а потім переходити на супчики та відвари.
"Групи ризику" - мариновані та солоні гриби, закатані в банки під герметичні кришки, кабачкова, баклажанна та інші види домашньої ікри, а також змішані консерви (наприклад, солянка овочева з грибами). Перші ознаки хвороби – погіршення зору (роздвоєння в очах, туман), розширення зіниць, відчуття сухості та дряпання у горлі, спазми м'язів язика. При спробі випити води рідина виливається через ніс.
Хвороба дається взнаки годин через 12 (іноді через добу-дві) після того, як скуштовані зіпсовані консерви. Відразу викликайте "Швидку"! Якщо не доставити постраждалого до лікарні, може настати смерть від паралічу дихання. До приїзду медиків промивайте шлунок теплим 2% розчином соди, дайте хворому проносне.
Щоб уникнути зустрічей з менш небезпечними, але не менш неприємними бактеріями, лікарі рекомендують звертати увагу на такі продукти.
Варений рис, який довго залишався теплим. У ньому можна виявити бацилу Ехіноцереус (Bacillus Cereus), яка викликає блювання через годину після їжі, пізніше – пронос. За вже відомих процедур одужання настає швидко. А щоб отруєння не сталося, рис треба охолоджувати та тримати у холодильнику.
З кров'ю, що капає з сирого птаха, на вже готову їжу може потрапити Кампілобактер (Campylobacterjejuni), тоді вам забезпечений біль у животі, нудота, кривавий пронос. Симптоми з'являються протягом 2-6 та тривають до 10 днів. Ваші проблеми тут можуть вирішити лише медики.
Клостридія (Clostridium Perfringens) активно розмножується у фарші, м'ясній підливі або начинці, що стоять на малому вогні або в теплому місці. Спазми в нижній частині живота, пронос і біль голови, можливо, температура пройдуть вже через добу. "Швидка" полегшить ваш стан швидше.
До 10 днів можна промучитися зі схожими симптомами при отруєнні кишковою паличкою (Escherichia Coli), яка непогано почувається у непросмажених м'ясних котлетах та інших продуктах з м'ясного фаршу. Цю серйозну форму отруєння лікують лише у стаціонарах.
Лістерія (Listeria Monocytogenes) зустрічається, головним чином, в м'яких сирах. Може розмножуватись при температурі холодильника. Викликає симптоми, схожі на грип. Особливо небезпечна для немовлят і людей похилого віку.Сальмонела (Salmonella) зазвичай потрапляє в організм із сирих яєць, недовареної птиці, а також з готової їжі, залишеної на кілька годин поза холодильником.
Стафілокок (Staphylococcus) легко потрапляє на їжу від заражених людей. Джерела отруєння - шинка, птах та печені вироби з кремом. Симптоми отруєння цими видами бактерій однакові: біль у нижній частині живота, нудота, блювання, пронос, озноб, слабкість, запаморочення. Не намагайтеся лікуватись без медичної допомоги.
Якщо з'явилися симптоми харчового отруєння, треба постаратися згадати, яка їжа могла бути недоброякісною, і не викидати її залишки. Це допоможе визначити, яка саме бактерія стала причиною вашої хвороби, а отже, і лікарі зможуть надати вам допомогу, не чекаючи результатів баклабораторій.
Дата публікації: 19.12.2022
Публікацію перенесено на новую страницу.
Statistics: 266