Реклама:
Використанням систем з частковим заміщенням їжі та використанням трав, що очищають, ми прибираємо надлишки речовин. А за рахунок використання збалансованого, збагаченого харчування – усуваємо нестачу речовин.
Харчування як будь-яка наука базується на законах, які не дано порушувати нікому. І на відміну від законів суспільства, порушення законів науки про харчування, об'єктивних законів природи карається нещадно. Це або втрата здоров'я, або хвороба, або навіть смерть.
Їх лише два:
Тобто. відповідності енергетичної цінності, калорійності раціону, нашим енерговитратам. Енерговитрати за останні 60-80 років впали з 4000 ккал до 2400 ккал. Це наша плата за блага цивілізації. Ми перестали рухатись. Відповідно до першого закону треба зменшити енергоспоживання, що надходить з їжею, і збільшити енерговитрати (фізичне навантаження), і ви будете виглядати стрункими та красивими.
Для життя нам потрібна не лише енергія, а ще кілька десятків окремих харчових речовин. Причому половина їх незамінні. Якщо вони є в їжі, вони надходять до нас в організм із цією їжею, і ми з вами здорові і добре почуваємося. Якщо з них якогось одного немає чи мало – ми з вами починаємо хворіти.
Крім закону хімічного балансу необхідно враховувати, що організму необхідно ефективно засвоїти поживні речовини та донести їх до кінцевого споживача, до кожної клітини нашого організму.
Ось три кити на яких стоїть наука про харчування: закон енергетичного балансу, закон хімічного балансу та ефективне засвоєння поживних речовин.
Для нормального функціонування організму необхідні сім основних елементів живлення. Розташуємо їх за вагою потреби:
Вода. За різними теоріями на добу нам потрібно від 1,5 до 3 літрів води. Не забувайте, за масою ми здебільшого складаємося з води, тому для нормальної життєдіяльності нам треба досить багато води.
Білок. Взагалі, всі ми з вами білкові тіла. Білок є основним будівельним матеріалом для нашого організму.
Вуглеводи. Це основне паливо для нормальної життєдіяльності. Звичайно, ми з вами всеїдні і перетворюємо на паливо та жири та при необхідності білки. Але найбільш підходяще паливо для нас – це вуглеводи. Організм не накопичує вуглеводи.
Жири. Жири дуже важливий елемент у нашому харчуванні. Насамперед вони так само, як і білки, виконують функцію будівельного матеріалу в організмі. З використанням жирів формується більшість гормонів. І друга, не менш важлива, функція жирів – це акумуляція енергії.
Клітковина. Безпосередньо організмом не засвоюється та в обмінних процесах не бере участі. Але виконує життєво важливі функції у організмі. Справжня дієта страждає на хронічний недолік клітковини. Бажано поглинати 30–40 г клітковини на день.
Вітаміни Мікроелементи. Вітаміни та мікроелементи, життєво необхідні організму елементи. Тривала відсутність одного з них може призвести до серйозних порушень здоров'я. Сучасні натуральні продукти харчування страждають на хронічний брак вітамінів і мінералів. Пов'язано це з цілим рядом технологічних факторів.
XX століття внесло докорінні зміни як у спосіб життя, так і в структуру харчування сучасної людини. Зокрема, різко (майже 2 разу) скоротилися енерговитрати, й у більшості економічно розвинених країн нині вони досягли, очевидно, критичного рівня (близько 2,2–2,5 тис. ккал/день людини). Такий малий обсяг натуральної їжі за практично незмінної з минулих часів харчової щільності (тобто насиченості продукту харчовими та біологічно активними речовинами, зокрема есенціальними) не дозволяє навіть суто теоретично забезпечити організм людини всіма необхідними харчовими речовинами. Насамперед, це стосується так званих мікронутрієнтів, присутніх у їжі та необхідних людині у міліграмових або навіть мікрограмових кількостях (вітаміни, мікроелементи та інші біологічно активні речовини). Це без урахування того, що значно збільшився ступінь переробки продуктів та термін зберігання, що призводить до значних втрат поживних речовин.
Нутриціологи – фахівці в галузі науки про харчування – свідчать про те, що навіть за цілком достатнього продовольчого забезпечення населення, як за асортиментом, так і за кількістю їжі, враховуючи сучасний рівень енерговитрат людей, які не займаються фізичною роботою (близько 2500 Ккал), його потреба у згаданих нутрієнтах за рахунок звичайної, традиційної їжі повністю задовольнити неможливо.
Необхідні продукти, що на вигляд належать до фармпрепаратів (екстракти, порошки, таблетки, відвари і т.д.), а за змістом і можливості їх масового застосування, що відносяться до їжі. Такі продукти є джерелами дефіцитних у харчуванні речовин, у тому числі регуляторів функцій органів та систем людського організму, та називаються біологічно активними добавками до харчування (БАД). Ці продукти за рахунок застосування нових суперсучасних технологій у невеликих обсягах повинні містити ті нутрієнти або регуляторні речовини харчових та лікарських рослин, які є найбільш дефіцитними у складі добового раціону людини. Прийом двох-трьох таблеток, порошків, капсул тощо. на день повинен задовольняти не менше третини або половини добової потреби людини в конкретних дефіцитних харчових та регуляторних речовинах.
У нашому звичайному харчуванні є надлишок речовин, шкідливих для нашого організму, а з іншого боку, нам не вистачає багатьох необхідних поживних речовин.
Надлишок:
Недолік:
Такий дисбаланс у харчуванні призводить з роками до численних порушень здоров'я та появи зайвої ваги.
Отже, дієта в 2500 Ккал - це звичайне харчування сучасної середньостатистичної людини. Вона страждає і надлишками та недоліками.
Компенсувати недоліки ми можемо двома шляхами:
Або більше є (приклад тому дієта в 4500 Ккал), але при цьому дуже сильно зростуть надлишки, і ми просто погладшаємо і втратимо здоров'я за рахунок надлишків.
Другий спосіб – застосовувати в харчуванні БАД.
Крім цього треба забезпечувати дієве очищення організму для підвищення ефективності засвоєння поживних речовин з їжі.
Як же позбутися надлишків у харчуванні?
Радикальний спосіб - голодати і тоді в організм не надходить взагалі нічого. Медична громадськість давно відмовилася від цього через серйозні ускладнення.
Низькокалорійні дієти (зазвичай такі дієти розраховуються з 1000 Ккал на день). Але при використанні тільки звичайних продуктів харчування вони призводять до значних недоліків у харчуванні.
Використання систем з частковим заміщенням їжі (СЧЗП) – за рахунок зниження споживання звичайної їжі та використання трав, що очищають, ми прибираємо надлишки. А за рахунок використання збалансованого, збагаченого харчування, яке забезпечує організм усім необхідним, прибираємо недоліки.
Цей оглядовий матеріал підготовлений на основі матеріалів білоруської компанії Естетік-Сервіс
Дата публікації: 18.04.2023
Statistics: 194